zondag, juni 23, 2024
HomeWonenHoe vervang je jouw kozijnen? Een volledig stappenplan!

Hoe vervang je jouw kozijnen? Een volledig stappenplan!

Als je van plan bent om je kozijnen te vervangen, is het belangrijk om te weten hoe je dit stap voor stap moet aanpakken. In deze blog geven we je een overzicht van de belangrijkste stappen die je moet volgen.

Stap 1: Meet je kozijnen op

Voordat je nieuwe kozijnen gaat bestellen, moet je de oude kozijnen opmeten. Meet de breedte en hoogte van het kozijn en noteer deze maten. Houd er rekening mee dat je ook de dikte van het kozijn moet weten, zodat je de juiste maat kunt bestellen.

Stap 2: Verwijder de oude kozijnen

Als je nieuwe kozijnen hebt besteld en ze zijn geleverd, kun je beginnen met het verwijderen van de oude kozijnen. Verwijder eerst de sponningen en de eventuele oude kitlaag. Maak vervolgens de schroeven en spijkers los waarmee het kozijn vastzit in de muur.

Stap 3: Maak de opening schoon

Nu het oude kozijn is verwijderd, is het tijd om de opening schoon te maken. Verwijder alle oude kit- en verfresten en maak de opening goed schoon. Zo zorg je ervoor dat de nieuwe kozijnen goed passen en er geen kieren ontstaan.

Stap 4: Plaats de nieuwe kozijnen

Nu de opening schoon is, kun je de nieuwe kozijnen plaatsen, van bijvoorbeeld fraké noir. Zorg ervoor dat het kozijn goed past en dat het waterpas staat. Schroef het kozijn vast in de muur en controleer of het goed vast zit. Kozijnprofielen hout is een erg duurzame keuze en brengt écht sfeer aan je woning. 

Stap 5: Plaats het glas

Als het kozijn op zijn plek zit, kun je het glas plaatsen. Doe dit voorzichtig en zorg ervoor dat het glas goed op zijn plek blijft zitten. Kit het glas vervolgens aan de binnen- en buitenkant vast.

Stap 6: Kit de kozijnen af

Als het glas is geplaatst, kun je het kozijn afkitten. Dit doe je aan de binnen- en buitenkant van het kozijn. Zorg ervoor dat de kit goed aansluit en er geen kieren ontstaan. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er vocht en tocht naar binnen kan komen.

Stap 7: Verf de kozijnen

Als de kit is opgedroogd, kun je de kozijnen verven. Kies een verf die geschikt is voor het materiaal van het kozijn en zorg ervoor dat de verf gelijkmatig wordt aangebracht. Als de verf is opgedroogd, zijn je nieuwe kozijnen klaar voor gebruik.

Het vervangen van kozijnen kan een flinke klus zijn, maar als je de stappen goed volgt, kun je dit zelf doen. Meet eerst de oude kozijnen op, verwijder vervolgens de oude kozijnen en maak de opening schoon. Plaats daarna de nieuwe kozijnen, plaats het glas en kit de kozijnen af. Verf tot slot de kozijnen en jouw nieuwe kozijnen zijn klaar voor gebruik. Door het vervangen van oude kozijnen verbeter je niet alleen de uitstraling van jouw huis, maar ook de isolatie en veiligheid.

Ook leuk om te lezen?