dinsdag, maart 19, 2024
HomeAlgemeenMet zekerheid vaststellen wie de biologische vader van je kind is? Zo...

Met zekerheid vaststellen wie de biologische vader van je kind is? Zo werkt het 

Ben jij als vrouw zwanger en weet je niet zeker wie de biologische vader van je kind is? Dan brengt dit erg veel onzekerheid, spanning en stress met zich mee. Voor je eigen gezondheid en de gezondheid van je ongeboren kind, is het dan ook belangrijk om deze grote stressor zo snel mogelijk weg te nemen. Dit kun je doen door een DNA-test te doen en zo het vaderschap van jouw kind te bevestigen met 99,999% juistheid. Maar hoe kom je aan zo’n DNA-test en hoe werkt het precies? Je leest het in dit blog.

Hoe kom je aan een DNA-test?

Vroeger was het laten uitvoeren van een DNA-test erg ingewikkeld. Je moest ervoor naar een dokter, het ziekenhuis of een andere specialist en soms wel maanden wachten op de uitslag. Tegenwoordig is het gelukkig een stuk gemakkelijker. Je kunt namelijk gewoon online een vaderschapstest bestellen, de monsters afnemen en het opsturen naar het laboratorium. Vaak heb je al binnen zo’n vier tot tien werkdagen het resultaat binnen. 

Hoe werkt een DNA-test om vaderschap vast te stellen?

Als je thuis een DNA-test gaat doen om tijdens de zwangerschap vast te stellen of de vermeende vader wel echt de biologische vader van je kind is, dan ga je een ‘’non-invasieve DNA-test’’ gericht op het vaderschap van je baby doen. Dit houdt in dat je een test gaat doen waarbij geen medische ingreep nodig is die invloed kan hebben op de gezondheid van de baby. Het werkt als volgt: 

  1. Je bestelt de DNA-test online;

  2. Je ontvangt de DNA-test en instructies thuis;

  3. Je laat een bloedmonster afnemen door je huisarts of verloskundige;

  4. Je neemt een wangslijmvlies af bij de vermeende vader;

  5. Je stuurt de afgenomen monsters op naar het laboratorium;

  6. Je ontvangt het resultaat ontvang je binnen zo’n vier tot tien werkdagen. 

Zitten er risico’s verbonden aan een DNA-test?

Ga je gebruikmaken van een non-invasieve DNA-test? Dan zitten hier verder geen risico’s aan verbonden voor jou, je baby of de vermeende vader van het kind. Ga je echter een invasieve DNA-test laten uitvoeren in het ziekenhuis, dan kunnen hier wel risico’s aan verbonden zitten. Dergelijke DNA-testen worden namelijk gedaan door een vruchtwaterpunctie of vlokken afname. Een bijbehorend risico is een verhoogde kans op een miskraam van zo’n 1,5 tot 2 procent. Daarom kiezen veel vrouwen liever voor een non-invasieve DNA-test om het vaderschap vast te stellen

Ook leuk om te lezen?