maandag, december 4, 2023
HomeAlgemeenNieuwe heftruck kopen? Dit moet je weten

Nieuwe heftruck kopen? Dit moet je weten

Ga je een nieuwe heftruck aanschaffen, maar weet je niet goed waar je op moet letten of hoe je nu de juiste heftruck selecteert voor de werkzaamheden binnen jouw bedrijf? Dat is begrijpelijk, want het aanbod is groot, de regelgeving verandert regelmatig en de adviezen die worden gegeven variëren sterk van elkaar. Daarom lees je in dit blog alles wat je moet weten over het aanschaffen van een nieuwe heftruck én op basis van welke punten je de juiste heftruck voor jouw situatie kunt vinden. 

De verschillende soorten heftrucks

Er zijn verschillende soorten heftrucks, waarvan de vorkheftrucks het meest gebruikt worden. In dit artikel ligt de focus op de vorkheftruck. Andere soorten heftrucks zijn;

  • Palletwagens;

  • Stapelaars;

  • Reachtrucks;

  • Elektrische trekkers;

  • Orderpicktrucks;

  • Hoogbouwtrucks.

De verschillende soorten aandrijvingen

Afhankelijk van waar je de vorkheftruck gaat gebruiken, kun je een heftruck met een andere soort aandrijving en brandstof kiezen. 

 

  • Elektrische vorkheftruck: Dit type heftruck beschikt over een elektrische motor en is daarmee goed geschikt om binnen te gebruiken op locaties waar je niet te maken wil hebben met uitlaatgassen, zoals bedrijven waar voedsel verwerkt wordt. Een elektrische heftruck is relatief stil bij gebruik en de motor gaat niet snel kapot. Een nadeel van een elektrische heftruck is dat de heftruck vaker stilstaat dan heftrucks met een verbrandingsmotor, omdat de batterijen moeten worden opgeladen. 

 

  • Vorkheftruck met verbrandingsmotoren: Dit type heftruck is weer onder te verdelen in twee categorieën:

 

LPG heftruck: Dit type heftruck is geschikt voor binnen- en buitengebruik, is relatief stil en milieuvriendelijker dan de Diesel heftruck (maar is minder stil en milieuvriendelijk dan de elektrische heftruck). De LPG heftruck heeft de beste hef-, rij- en acceleratie snelheden. Een nadeel van dit type heftruck is dat de gastank op de truck het achteruitzicht kan verstoren.

 

Diesel heftruck: Dit type heftruck is een zeer betrouwbare heftruck die geschikt is om buiten te gebruiken. De heftruck beschikt over een krachtige motor en kan beter tegen een helling op rijden dan een LPG heftruck. De heftruck is goed te gebruiken om te slepen, maar heeft als nadeel dat de heftruck wel uitlaatgassen produceert.

 

De afmetingen van de heftruck

Een ander belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van een nieuwe heftruck, is het formaat van de heftruck. Een heftruck moet zich goed door je magazijn kunnen bewegen, zonder tegen mensen, gangpaden of stellingen aan te rijden. Ga daarom de hoogte van het plafond (en onderliggende pijpen) na en controleer ook de hoogte en breedte van deuren en gangpaden. Kies altijd voor een heftruck die gemakkelijk binnen deze afmetingen past.

 

Ook leuk om te lezen?