maandag, mei 27, 2024
HomeVrije TijdDit is de populairste houtsoort van Nederland

Dit is de populairste houtsoort van Nederland

In Nederland werken veel mensen met hout. Of het nu gaat om professionele werkzaamheden in de bouw, of om particuliere klusprojecten, wij Nederlanders weten wel raad met hout. Er is echter één specifieke houtsoort die meer gebruikt wordt dan anderen. Dit is ook niet zo gek, want deze houtsoort is enorm geliefd. Dit komt vanwege de vele voordelen van dit type hout. Ben je benieuwd wat de populairste houtsoort van Nederland is en waarom men in Nederland deze houtsoort zo graag gebruikt voor grote en kleine klussen? Lees dan snel verder! 

 

De meest geliefde houtsoort van Nederland: Douglas hout 

Douglas hout is de houtsoort die Nederlanders over het algemeen het liefst gebruiken. Dit hout is afkomstig van de Douglasspar die groeit in Noord-West Europa. Het hout van deze naaldboom heeft verschillende positieve eigenschappen, waardoor het geschikt is voor veel verschillende toepassingen. Dit type hout is namelijk een van de hardste soorten naaldhout. Dit komt doordat de Douglasspar tot enorme hoogten kan groeien. In Nederland is de hoogste Douglasspar wel 90 meter hoog. 

 

De voordelen van Douglas hout

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het gebruiken van het hout van de Douglasspar in Nederland erg populair. Maar waarom gebruiken mensen dit type hout zo graag voor hun klussen en projecten? Hieronder lees je de belangrijkste voordelen van het gebruiken van deze houtsoort.

 

Duurzaamheid

Een belangrijk voordeel van het gebruiken van hout van de Douglasspar, is de duurzaamheid. Doordat de Douglasspar in het hout veel kernhout vormt, bevat het veel hars en krijgen schimmels geen kans. Dit heeft als gevolg dat het hout een stuk langer meegaat dan andere houtsoorten. Deze houtsoort groeit ook in België en Nederland, waardoor de prijs van het hout relatief laag gehouden kan worden. Dat is erg gunstig, aangezien het hout van een grote kwaliteit is en een lange levensduur heeft. Dit type hout heeft dus een erg goede prijs-kwaliteitsverhouding. 

 

De kleur

Hout van de Douglasspar heeft van nature een prachtige, warme kleur. Na verloop van tijd zal het hout wat gaan verkleuren en meer grijstinten krijgen. Veel mensen vinden dit erg mooi. Wil je verkleuring tegengaan? Dan kun je het hout bewerken met een beits om de kleur te behouden. 

 

Onderhoudsvriendelijk 

Hout van de Douglasspar is erg onderhoudsvriendelijk; het hout vergt maar weinig onderhoud. Vind je het vervelend als de kleur van het hout naarmate de jaren vorderen wat grijzer wordt? Dan moet je het hout bewerken met een speciale beits. Meer onderhoud heeft deze houtsoort eigenlijk niet nodig. 

 

Ook leuk om te lezen?