Het ontwormen van je hond is iets wat niet vergeten mag worden. Doe je dit regelmatig dan houd je je hond in goede gezondheid en voorkom je ziektes. Advies is dan ook om een paar keer per jaar door een dierenarts je honden te laten ontwormen. In dit artikel lees je meer informatie over het ontwormen van je hond en wat het precieze belang daarvan is.
Wat is het belang van het ontwormen van je hond?
Zodra er wormen nestelen in je hond kan dat uiteenlopende klachten opleveren. Het is afhankelijk om welke type wormbesmetting het gaat en hoe ernstig de besmetting is. Als je hond lage aantallen wormen heeft dan kunnen de klacht mild zijn en soms zelfs zonder klachten. Klachten kunnen zijn gewichtsverlies, slechte conditie, doffe vacht en darmklachten. Heeft je puppy spoelwormen dan kan het beruchte wormbuikje ontstaan. Haak- en zweepwormen zorgen voor meer uitgesproken darmklachten en hartwormen zorgen voor hartklachten. Je wilt deze problemen voorkomen voor je hond, maar ook voor je eigen gezondheid is ontwormen van groot belang. Want bijvoorbeeld ook spoelworminfectie komt ook bij mensen voor. Jonge kinderen worden vaak door dieren besmet door het spelen in de zandbak of gras.
Wanneer moet je je hond laten ontwormen?
Er zijn richtlijnen voor wormenkuur hond. Advies bij pups is ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd. En daarna maandelijks tot 6 maanden leeftijd. Vanaf 6 maanden moet de hond dan 4 keer per jaar ontwormd worden. Let op dat wormeieren niet met het blote oog zichtbaar zijn. Bij een besmetting zie je pas de dode wormen in de ontlasting na de ontworm behandeling. Een uitzondering op deze regel geldt voor de lintwormen. Deze nemen de vorm aan van rijstkorrels en kun je wel in de vacht of in de ontlasting vinden. Twijfel je schakel dan een dierenarts in.
Wat kun je preventief doen om wormen te voorkomen bij je hond?
Naast het ontwormen kun je nog meer doen om wormeieren te voorkomen bij je hond. Dan kun je denken aan het opruimen van de ontlasting van je hond, zandbakken afdekken, en regelmatig je handen wassen. Naast regelmatig je hond te ontwormen s ook vlooienpreventie van belang om besmettingen met lintwormen te voorkomen. Tot slot heb je producten zoals Doggy Parex en Verm-X Hond en dit zijn natuurlijke producten. Deze producten zorgen voor een darmmilieu die beïnvloed wordt om de omstandigheden van wormen zo onaangenaam mogelijk maken.