maandag, juni 24, 2024
HomeWerk & businessHoe start je een eigen restaurant?

Hoe start je een eigen restaurant?

Je hebt een goedbetaalde kantoorbaan, maar na de laatste onenigheid met je baas weet je het zeker: je moet echt wat anders gaan doen. Je gooit het roer om en je besluit om iets heel anders te gaan doen. Je wordt eigen baas en je gaat een restaurant beginnen. Maar waar begin je?

Bedenk goed wat je wil

Restaurants komen in alle maten en vormen. Het kan zijn dat je goed kan koken, of je wilt iemand inhuren die dit heel goed kan. Je wilt een restaurant openen, maar je weet niet zo goed hoe, wat en waar. Dus start je met brainstormen. Pak een leeg vel A4 en schrijf in het midden ‘restaurant’. Dan zet je er alles bij wat je leuk vindt. Heb je een leuk thema in gedachten, of een mooie locatie? Wil je naast het serveren van eten nog iets anders aanbieden? Wil je een speelruimte voor kinderen, of richt je je liever op exclusief eten? Wil je er nog een bar bij? Verzin wel iets creatiefs, want 'gewone' restaurants zijn er al zoveel.

Een goede voorbereiding maakt het verschil

Vervolgens ga je op zoek naar een leuk pand. Je gaat kijken welke vergunningen nodig zijn en je haalt de verplichte certificaten. Misschien heb je investeerders nodig of kan je iets regelen met de bank? Of wellicht wil je liever een crowdfunding-actie starten. Daarnaast ga je je verdiepen in verzekeringen en pensioen. Natuurlijk ga je ook kijken naar een boekhouder en check je bij de Belastingdienst hoe je je administratie moet opzetten. Daarna sluit je contracten af met leveranciers. Als dit allemaal gelukt is, kijk je naar items die je kan aanschaffen voor brandveiligheid en ga je jouw restaurant inschrijven bij de KvK. En natuurlijk kleed je je restaurant ook geweldig mooi aan, want gezelligheid trekt mensen. Daarna ga je reclame maken en je zorgt voor een groot openingsfeest met een leuke actie.  

Zorg voor de juiste inventaris

De grootste horde is nu genomen. Nu ga je je inventaris inkopen. Soms is het lastig om te weten waar je dat kan aanschaffen. Check anders even horeca megastore, waar je ontzettend veel kan kopen. Zo hebben ze koel- en vriesapparatuur, koksbenodigdheden, alles voor de bar en alle keukenapparatuur die je nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld een horeca koelkast kopen, een grill of een pizza-oven? Alles is er mogelijk. Zelfs pizzatassen, weckpotten, meubilair en suikermachines zijn er te koop. Het is erg handig dat je bij één winkel voor alles terechtkan. Na al deze goede voorbereidingen kan het niet anders dan dat je restaurant een groot succes wordt.

Ook leuk om te lezen?