maandag, juni 24, 2024
HomeWerk & businessStarten als freelancer

Starten als freelancer

Als jij gespecialiseerd bent in een bepaald vak en niet meer voor een baas wilt werken omdat je gewoon meer vrijheid wilt hebben, dan kan je ervoor kiezen om als freelancer voor verschillende opdrachtgevers aan de slag te gaan. Daar komt natuurlijk wel vanalles bij kijken en je moet altijd je zaken goed op orde hebben. Hier vind je meer informatie over het starten als freelancer. 

 

Inschrijven bij de Kamer van koophandel en belastingdienst

Wanneer jij gaat starten als ondernemer of freelancer, dan moet jij je onderneming altijd inschrijven bij de belastingdienst en de kamer van koophandel. Als je freelance opdrachten gaat of wilt uitvoeren dan moet je altijd een eenmanszaak inschrijven. Als je dit niet doet dan kan je namelijk geen opdrachten uitvoeren omdat je niet als een onderneming geregistreerd staat. Na het voltooien van de inschrijving ontvang je binnen enkele dagen een BTW-identificatienummer. Je moet altijd 21% BTW afdragen en de belastingaangiftes daarvoor doe je onder dit BTW nummer. Het is belangrijk dat jij de BTW aangiftes altijd op tijd doet want anders kan je hevige boetes van de Belastingdienst krijgen en dat wil je natuurlijk liever voorkomen. 

 

Opdrachten vinden

Elke freelancer verdiend zijn of haar brood door het uitvoeren van verschillende opdrachten. Je moet een bepaald aantal opdrachten uitvoeren en afronden zodat je goed rond kan komen. Daarom is het zeer belangrijk dat je altijd nieuwe opdrachten binnen krijgt en je werk ook altijd op tijd en goed oplevert. Zo bind je namelijk opdrachtgevers aan jou en zullen ze de volgende keer als er nieuwe opdrachten beschikbaar zijn eerst contact opnemen met jou. Je kan nieuwe opdrachten vinden door voldoende te netwerken als freelancer. Er zijn namelijk platformen en websites waar jij als freelancer nieuwe opdrachtgevers kan vinden. Ook is het mogelijk om een uitzendbureau binnen te stappen en vragen of ze opzoek zijn naar freelancers. 

Specialiseer je in een vak

Als freelancer is het belangrijk dat jij je specialiseren in een vak. Je moet geen opdrachten uitvoeren voor opdrachtgevers waar jij totaal geen verstand van hebt. Je kan dan namelijk vrijwel nooit een opdracht op de juiste manier uitvoeren en behandelen. Dit gaat ten koste van je reputatie als freelancers en je maakt de kans kleiner dat je makkelijker nieuwe opdrachten vind. Veel opdrachtgevers praten met elkaar over de beste freelancers die ze voor bepaalde opdrachten kunnen inhuren. Dit is mond op mond reclame en dat is uitstekend voor jou als freelancer, mits jij je werk altijd goed doet. 

 

Ook leuk om te lezen?